12 sendika, 1 Mayıs İşçi Bayramı için yaptıkları ortak açıklama ile dikkatleri üzerine çekti. Çağrı-İş, Dev Tekstil, DGD-SEN, DİSK/Enerji-Sen, Limter-İş, İnşaat-İş, İŞÇİ-SEN, KATAŞ-SEN, OTİS, PTT-SEN, TOMİS ve Yapı Yol-İş'in aralarında bulunduğu sendikalar, Taksim Meydanı'nda olacaklarını duyurdu. Valilik yasaklarına rağmen işçi sınıfını sokağa davet eden sendikaların açıklaması, işçi ve emekçiler arasında büyük bir heyecan yarattı.
Neden Taksim? Sendikaların Açıklaması
Sendikalar, 19 Mart'tan bu yana devam eden eylem yasaklarına ve baskılara rağmen gençliğin sokaklarda olduğunu ve korku duvarlarını yıktığını belirtti. Açıklamada, gençlerin yoksullaştırma politikalarına, baskılara ve geleceksizliğe karşı sokakları doldurduğu vurgulanarak, işçi sınıfının da "sokağa, eyleme, greve" çağrıldığı ifade edildi. İşçilerin düşük ücretler, kuralsız çalışma ve yoksullukla sindirilmeye çalışıldığı, işyerlerinin adeta esir kamplarına dönüştürüldüğü belirtildi.
Açıklamada ayrıca, yaşamın ve geleceğin çalındığı, doğanın yağmalandığı, kadınların öfkesinin büyüdüğü ve milyonlarca insanın tüm tehditlere rağmen sokakları zapt ettiği hatırlatıldı. İktidarın gençliğin öfkesini bastıramadığı ve geri çekilmek zorunda kaldığı vurgulanarak, üniversitelere saldırarak hırsını alamayan iktidarın şimdi de liselerde öğretmenleri sürgüne gönderdiği ifade edildi.
Sendikaların Talepleri Neler?
Sendikaların ortak açıklamasında dile getirilen talepler ise şöyle sıralandı:
- Taksim, 1 Mayıs alanıdır, Taksim üzerindeki tüm yasaklamalar kaldırılsın!
- Tüm gözaltı ve tutuklamalar serbest bırakılsın, kayyum uygulamalarına son verilsin.
- Yurttaşlık haklarına yönelik saldırılar son bulsun.
- Sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılsın!
- İşkolu barajları ve çoğunluk sağlanan işyerlerinde işverenin yetki itirazı kaldırılsın!
- Haftalık çalışma süresi 35 saate düşürülsün, zorunlu mesai uygulamalarına son verilsin!
- Grev yasakları kaldırılsın, grev hakkı yasal güvence altına alınsın!
1 Mayıs'ta Ne Bekleniyor?
Sendikaların bu çağrısı, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın bu yıl daha da hareketli geçeceğinin sinyallerini veriyor. İşçi ve emekçilerin, Taksim Meydanı'nda bir araya gelerek taleplerini dile getirmesi ve birlik mesajı vermesi bekleniyor. Ancak valiliğin yasak kararı ve olası polis müdahalesi ise merak konusu olmaya devam ediyor.
1 Mayıs'ın işçi sınıfının bağımsız sınıf çıkarlarını alanlara taşıyacağı bir dönemin başlangıcı olması temennisi dile getirilen açıklamada, "Taksim 1 Mayıs alanıdır!" sloganı bir kez daha vurgulandı. İşçi ve emekçilerin, 1 Mayıs'ta Taksim'de buluşarak seslerini yükseltmesi bekleniyor.