Burdur'da Yörük Şenliği, İnsuyu Mağarası'nda büyük bir coşkuyla kutlandı. Burdur Valiliği'nin koordinasyonunda gerçekleşen etkinlik, Turizm Haftası'nın kapanışını şenlendirdi. Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası, Yörük kültürünün renkleriyle dolup taştı.
Yörük Kültürü İnsuyu'nda Yaşadı
Şenliğe Burdur ve çevre illerden gelen Yörük dernekleri, yerel sanatçılar, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Davul zurna sesleri eşliğinde yapılan geleneksel göç yürüyüşü, etkinliğin coşkusunu artırdı. Protokol üyeleri, develer, atlar ve yöresel kıyafetler giyen kadın ve erkeklerle birlikte kortejde yer aldı. İnsuyu Mağarası çevresinde kurulan el sanatları stantları büyük ilgi gördü. Protokol üyeleri stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldı.
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, geleneksel yöntemlerle keşkek döverek kazanların açılışını yaptı ve vatandaşlara ikramda bulundu. Vali Bilgihan, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Bugün Yörük Şenliği yapıyoruz. Güzel çocuklarımızın hepsiyle gurur duyuyoruz. Gencinden yaşlısına herkes bugün Yörük kültürünü tanıyacak, yaşayacak. Yörükler bu ülkenin vatanperver, doğa dostu, müstesna kültürel unsurlarındandır. Gençlerimize bu kültürü aktarabilmek için buradayız.
Şenlikte Neler Yaşandı?
Etkinlik boyunca sipsi ve cura eşliğinde Yörük müzikleri çalındı, halk oyunları gösterileri yapıldı. Burdur'lu kadınlar tarafından hazırlanan Burdur Alaca Dokuma defilesi büyük beğeni topladı. Ayrıca, temsili Yörük gelin alma geleneği de canlandırıldı.
- Yöresel müzikler
- Halk oyunları gösterileri
- Alaca Dokuma defilesi
- Gelin alma töreni canlandırması
Vatandaşlardan Tam Not Aldı
Şenlik alanındaki ziyaretçilerden Murat Bozkurt, duygularını şu sözlerle dile getirdi:
Uzun yıllar Yörük Şenliklerine Muğla'da katıldım. Bugün Burdur'da Valilik tarafından düzenlenen bu etkinlik büyük bir ilgiyle karşılandı. Burdur'da ilk defa yapılması sebebiyle çok özel bir gün yaşıyoruz. Etkinliğin devamını diliyorum.
Yörük Şenliği, yerel sanatçıların sahne aldığı konserler ve oyun havaları ile sona erdi. Burdur'da Yörük kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir adım atılmış oldu. Bu tür etkinliklerin devamlılığı, kültürel zenginliğimizin korunması açısından büyük önem taşıyor.