Destici'den Şok Erken Seçim Tarihi! 2027'de Sandık mı?
Gündem

Destici'den Şok Erken Seçim Tarihi! 2027'de Sandık mı?


22 May 20255 dk okuma3 görüntülenmeSon güncelleme: 23 May 2025

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin beklenenden önce yapılabileceği sinyalini verdi. "Erken seçim ihtimali güçlü" diyen Destici, olası bir erken seçim için 2027 yılının sonbaharını işaret etti. Bu açıklama, siyasi kulislerde büyük yankı uyandırdı.

Erken Seçim İhtimali Güçleniyor mu?

Normal şartlarda 14 Mayıs 2028'de yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin erkene alınması ihtimali, son dönemde siyasetin en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Mustafa Destici, Ekol TV'de katıldığı programda bu tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Destici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığı konusundaki tartışmalara da değinerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bir dönem daha aday olması ve Cumhurbaşkanlığına devam etmesini kendi perspektifimden, siyasi tecrübemden doğru olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Destici, erken seçim senaryolarını iki farklı olasılık üzerinden değerlendirdi:

  • Anayasa değişikliği
  • Erken seçim kararı

Destici, "Bu iki yöntemle aşılabilir. Birincisi Anayasa değişikliği, ikincisi de bir erken seçim kararı. 3-5 ay bile olsa erkene alınacak bir seçimden sonra tekrar aday olabilme imkanını yakalıyor. Ben erken seçim kararı olma ihtimalini daha güçlü görüyorum. 2027'nin sonbaharında bir seçim olma ihtimalini çok yüksek görüyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye İçin Yarı Başkanlık Sistemi mi?

Anayasa değişikliği tartışmalarına da değinen Destici, sistem değişikliği konusundaki kişisel görüşünü şu sözlerle dile getirdi: "Anayasa değişikliği de muhtemelen Türkiye'nin gündemine gelecek. Ama o değişiklik içerisinde, paketi içerisinde bir sistem değişikliği olacak mı? Onu bilmiyorum. Ben Mustafa Destici olarak, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı olarak şahsen Türkiye'nin yarı başkanlık sisteminde daha iyi yönetilebileceğini ya da toplumsal mutabakatın daha üst seviyede sağlanabileceğini düşünüyorum bu kadar tecrübeden sonra."

Türkiye'de yarı başkanlık sistemi tartışmaları, son yıllarda sıkça gündeme gelmektedir. Bu sistem, parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında bir geçiş modeli olarak değerlendirilmektedir. Yarı başkanlık sisteminde, hem halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı hem de parlamentoya karşı sorumlu bir başbakan bulunmaktadır. Bu sistemin savunucuları, güçler ayrılığının daha belirgin olduğunu ve toplumsal mutabakatın daha kolay sağlanabileceğini savunmaktadır.

Mustafa Destici'nin erken seçim ve sistem değişikliği hakkındaki açıklamaları, Türkiye siyasetinde yeni bir tartışma zemini oluşturdu. 2027'de bir erken seçim olasılığı, siyasi partileri şimdiden harekete geçirebilir. Önümüzdeki günlerde bu konudaki gelişmeler yakından takip edilecek.